VágótanfolyamKezdő időpont: 2024. szeptember 10.

Az előadások Keddenként lesznek, 18 órai kezdéssel két másfél órás előadásra kerül sor. A tanfolyam 20 db másfél órás előadásból áll.Hogyan mesél a mozgókép?

Képek jönnek sorban egymás mögött. Ha két-három kép következik egymás után a vásznon, akkor a néző kombinálni kezd. Óhatatlanul történetek, különféle verziók, hipotézisek állnak össze a fejekben, mi, mikor, miért. A képek egymásutánja tehát történet(ek)et mesél. Ha valaki nézi, látja ezeket a képeket, a látványról sok minden eszébe jut. Sokszor ugyanaz, de van, hogy mindenkinek más.

Mi van a képen? Mi nincs a képen? Mi látszik és mi hallatszik? Az egyik után miért a másikat látom? A filmet létrehozó szakterületek együttműködését tehát az határozza meg, hogy mit akar az alkotó az ő nézőjével. Azaz a különféle szakterületek munkáját: a díszlettervezést, a karakter megjelenését, az elhangzó dialógot, az operatőri munkát (világítást, képkivágatot), a vágómunkát az a közös gondolat határozza meg, hogy mit akar a film mondani. És ez igaz a harminc másodperces reklámra, vagy egy három perces flashmob-videóra is. Történetet mesél, hangulatot, gondolatot közöl hosszától függetlenül a mozgóképi alkotások többsége.

Vágó tanfolyamunk ebből a nézőpontból közelít a vágómunka lényegének megértéséhez. A fő hangsúly a képek sorba rendezésének és az illesztések módszertanának vizsgálata, rövid filmtörténeti kitekintéssel a némafilmkorszak hajnalán kialakult, de azóta is érvényes montázstechnikákra, vágási szabályokra és szabályszegésekre.

A tanfolyam nem specializálódik egyik ismert vágószoftver kezelésének ismertetésére sem, de néhány órában foglalkozunk azokkal az alapvető műszaki ismeretekkel, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a digitális kép, a non-lineáris editálás, a számítógépes vágás, a "vágás-üzemtan" működésének megértéséhez.

A félév második felében a hallgatók a tanfolyam óráin igazi, hús-vér operatőr fotografálta muszterből állítanak össze rövid jeleneteket. Majd házi feladatként SD felbontású, ezért kis teljesítményű gépen is problémamentesen alakítható, oktató-musztert visznek haza. Ezeket otthon feldolgozva létrehoznak különböző verziókat, amiket közösen elemzünk. Ezek a gyakorlatok a vágómunka során felmerülő konkrét döntési helyzeteket modellezik. Azaz ugyanabból a muszterből más-más attitűddel milyen verziókat lehet létrehozni.

A tanfolyam első felében, az elméleti részek hallgatásához nincs szükség semmi speciális kiegészítőre, de a vágómunka olyan, mint a hangszertudás. Ahhoz, hogy jól menjen, kell gyakorolni, azaz kell egy gép és egy vágószoftver, amin kipróbálható a gondolat. Ez lehet bármi, Avid, FCP, Premiere, stb.

Tanfolyamunk kiscsoportos, gyakorlatorientált, személyes konzultáció lehetőségével, oktatóink a szakma elismert és aktív képviselői.

A tanfolyam vezető tanára Kelle Miklós.

A tanfolyam helyszíne a Bakáts térnél (a Kálvin tér és a Boráros tér között).

A tanfolyam díja 125.000 Ft. Van részletfizetési lehetőség előzetes megbeszélés alapján.

A csoport létszáma 10 főben limitált, a helyek betöltése a befizetés sorrendjében történik!

Jelentkezési határidő: a tanfolyam kezdetéig folyamatos.Beiratkozás előzetes bejelentkezés alapján:

Tel.: Kudor Gyöngyvér +36 70 396 7742

E-mail cím: oktatas@filmiskola.hu
Tematika:


1. – Bevezetés: mi az hogy vágó? Mi az hogy film? Mi az hogy média-szövegelemzés?

2. – Elemi képtan: plánméretek, képkivágatok, aranymetszés térben, időben

3. – A klasszikus elbeszélésmód szabályrendszere

4. – A montázs régen és most

5. – A vágás üzemtana, technikai ismeretek, a vágószolfézs

6. – Vágunk egy klasszikusat

7. – Vágunk egy montázs-szerűt

8. – Filmes jelenet összeállítása

9. – Multicam módszertan

10. – A stációk: log - draft - finomítás - fényelés - hangkeverés - export